Verdensmesterskabet i Qatar

VM i fodbold er en af de mest sete sportsbegivenheder i verden. Det er også en vigtig kilde til turistindtægter.

Arrangørerne har taget mange forholdsregler for at gøre turneringen til en succes i Qatar, lige fra bygning af otte helt nye stadioner til en massiv omlægning af infrastrukturen.

Men menneskerettighedsproblemer har også været en del af samtalen, især om Qatars behandling af vandrende arbejdstagere. Det har været et problem, siden landet vandt retten til at være vært for turneringen.

Afholdelse af et verdensmesterskab i et muslimsk land

VM i fodbold er en international fodboldkonkurrence, der afvikles af landshold fra hele verden. Siden sin debut i 1930 har det været en stor begivenhed, der tiltrækker spillere på topniveau og millioner af fans fra hele verden.

Konkurrencen har en særlig betydning i Qatar, fordi det er første gang, at et muslimsk land er vært for den. Det har betydet, at turneringen er blevet et samlingspunkt for muslimer i regionen og har været med til at forene den arabiske verden.

Islamiske symboler og religiøs praksis har været et fremtrædende element i VM's begivenheder, lige fra åbningsceremonien til stadionernes bederum. På trods af dette er vestlige nyhedsmedier blevet beskyldt for at sprede stereotyper om Golfstaternes kultur og religion.

Politisk videnskabsmand Muhammad Jalal, der har specialiseret sig i islamofobi og orientalisme, sagde, at nogle af mediernes sprogbrug var racistisk og islamofobisk. Han tilføjede, at det mindede om gamle orientalistiske troper, som blev "omformet til et moderne publikum".

Menneskerettighedsspørgsmål

I de år, der er gået siden FIFA meddelte, at Qatar skulle være vært for dette års VM, er der kommet flere og flere rapporter om krænkelser af vandrende arbejdstageres rettigheder. Og nu, hvor turneringen starter om få dage, er disse bekymringer igen i fokus.

De vestlige medier, menneskerettighedsgrupper og fagforeninger er alle gået i brechen for at fremhæve det udnyttende system med sponsorering af arbejdsvisum til migranter, kendt som "kafala", manglende foreningsfrihed eller ret til at danne fagforeninger, konfiskering af pas og skadelige arbejds- og levevilkår i Qatar.

Selv om Qatar har iværksat store reformer, herunder afskaffelse af kafala-systemet og forhøjelse af mindstelønnen, opfylder landet stadig ikke de fleste af sine menneskerettighedsforpligtelser.

Aktivister for migranters rettigheder som Qadri er bekymrede for, at når turneringen er slut, vil tv-kameraer og journalister vende sig væk fra Qatar, hvilket vil gøre udnyttelse og andre menneskerettighedsspørgsmål sårbare over for yderligere forsømmelse. Derfor presser de på for at få FIFA og Qatar til at udbetale kompensation til familierne til migrantarbejdere, der er blevet dræbt eller har lidt skade under forberedelserne til VM.

Sikkerhedsproblemer

Tusindvis af fodbold fodboldfans og besøgende er på vej til Qatar i forbindelse med VM i næste måned, men nogle er måske bekymrede for deres sikkerhed. En undersøgelse viste, at 55 % af de adspurgte sagde, at de sandsynligvis vil undgå overfyldte steder under turneringen for at beskytte sig selv mod skader.

Mellemøsten er en berygtet voldelig region, og mange frygter, at terrorister kan forsøge at angribe VM i Qatar. Dette er dog usandsynligt af flere grunde, bl.a. fordi Qatar er geografisk adskilt fra Saudi-Arabien og ikke har større nabolande, der kan lette en terrorists indtrængen i landet.

Desuden modtager turneringen sikkerhedsbistand fra flere lande, herunder Det Forenede Kongerige, Frankrig, Italien og Tyrkiet. Disse lande stiller ekspertise på højt niveau, specialiseret støtte og mod-droner til rådighed for at beskytte Qatar mod trusler under turneringen. Disse udenlandske regeringer arbejder sammen med Qatars regering om at sikre VM.

Turneringens indvirkning

Turneringen har haft en betydelig indvirkning på Qatars økonomi, idet den har bidraget til at fremme væksten i vigtige sektorer uden for energisektoren. De langsigtede fordele af denne udvikling afhænger imidlertid af, om regeringen gennemfører planer for at støtte en stabil vækst i BNP og sikkerhed.

Qatars afhængighed af kulbrinteeksporten for at opretholde den økonomiske vækst har ført til volatilitet i indtægtsstrømmene. Derfor har landet lagt vægt på udvikling i ikke-energisektorer for at opbygge sit ry som et erhvervs- og turistcentrum.

 

Seneste nyheder

 
 
08. Feb - 2012
Sælges
3 stk. 2010 cykler sælges uden motor or karburator...
06. Feb - 2012
Engelsk kalender
Ipswich' løbs kalender for 2012 er nu blevet lagt ...
04. Feb - 2012
Kontrakt forlængelse i England
Morten fortsætter i 2012 med at køre for Ipswich W...
16. Maj - 2011
Skadet
Morten blev desværre slemt skadet da han for 2 uge...
 

 


Stamklub   

 Ligaklub

Danmark

Ipswich Witches

Premier League

England

 Vores Sponsor

Casino kampagner


 

 
 

Webdesign © Michael Domino og Lars Friis 2004