FIFA og UEFA - de to store fodboldorganisationer

FIFA og UEFA er de to store fodboldorganisationer, der styrer fodboldsporten i verden. De er ansvarlige for at organisere turneringer og fastsætte regler for spillet.

UEFA er det styrende organ for europæisk fodbold, mens FIFA styrer internationale konkurrencer. UEFA består af 55 medlemsforeninger, mens FIFA har 211 medlemsforeninger.

Federation Internationale de Football Association

Federation Internationale de Football Association (FIFA), der har hovedkvarter i Zürich i Schweiz, er verdens største fodboldorganisation. FIFA er det styrende organ for foreningsfodbold, strandfodbold og futsal og har 211 medlemsforeninger fra seks kontinentale konføderationer: Afrika, Asien, Europa, Nord- og Mellemamerika, Sydamerika og Oceanien.

Dens mål er at fremme og udvikle fodboldspillet internationalt, at sikre, at det spilles efter et sæt universelle regler, og at beskytte fodboldspillets image mod udnyttelse. Det arrangerer også det årlige FIFA World Cup, den vigtigste internationale turnering i foreningsfodbold.

Det har imidlertid også været involveret i korruptionsskandaler, som har ført til, at det amerikanske justitsministerium har rejst tiltale mod ni højtstående embedsmænd og fem virksomhedsledere for afpresning, bestikkelse og valgsvindel. FIFA's præsident, Sepp Blatter, blev også anklaget for at tildele VM i 2018 og 2022 til henholdsvis Rusland og Qatar.

Ud over at generere indtægter fra sponsorering af VM er FIFA også ansvarlig for at yde finansiel støtte til de nationale forbund i sine medlemslande og er verdens største sportslige styrende organ. Det har en global organisationsstruktur og ledes af en præsident og en generalsekretær. Disse to embedsmænd er ansvarlige for de daglige aktiviteter og støttes af et generalsekretariat.

Unionen af Europæiske Fodboldforbund

Union of European Football Associations (UEFA) er det styrende organ for europæisk fodbold, en sport, der spilles i hele Europa. Det er et repræsentativt demokrati og paraplyorganisation for 55 nationale fodboldforbund i hele Europa.

UEFA er et af FIFA's seks kontinentale forbund og er underlagt schweizisk lovgivning. Dens hovedkvarter ligger i Nyon i Schweiz.

Dens aktiviteter har til formål at fremme fodbold i en ånd af enhed, solidaritet, fred og forståelse. De omfatter bl.a. fremme og støtte fodboldens integritet, udvikling af etiske standarder, god forvaltningspraksis og gode forbindelser med interessenterne i europæisk fodbold.

UEFA har f.eks. iværksat et program til beskyttelse af rettigheder for at imødegå enhver krænkelse af UEFA's intellektuelle ejendomsrettigheder i forbindelse med UEFA's konkurrencer. Programmet skal beskytte UEFA's og dens kommercielle partneres investeringer.

UEFA beskytter de intellektuelle ejendomsrettigheder, der er forbundet med dens konkurrencer med den blå stribe, navnlig UEFA Champions League og UEFA EURO 2012. Det drejer sig bl.a. om betegnelser (ordmærker), logoer, maskotter og UEFA EURO 2012-trofæet, som alle er beskyttet gennem registrering af varemærker eller servicemærker og anden lovgivning om intellektuel ejendomsret.

National Football League

National Football League (NFL) er den største og mest succesfulde professionelle fodboldliga i verden. Den har 32 hold, der er organiseret i to konferencer, American Football Conference (AFC) og National Football Conference (NFC). AFC- og NFC-mesterskaberne konkurrerer derefter i Super Bowl, en mesterskabskamp, der afholdes i begyndelsen af februar hvert år.

NFL er en af de mest populære sportsgrene i USA med det højeste antal tilskuere pr. kamp af alle indenlandske professionelle sportsligaer med over 67 005 tilskuere pr. sæson. Der er fem tv-netværk, som sender kampene: ABC, CBS, ESPN, Fox og NBC.

Da NFL blev dannet i 1920, var der allerede en række klubber, der kæmpede for at etablere sig som en professionel fodboldliga. Repræsentanter for Akron Pros, Canton Bulldogs (det vel nok bedste professionelle hold i landet), Cleveland Indians og Dayton Triangles samledes i Jordan and Hupmobiles biludstilling i Canton, Ohio, for at organisere ligaen.

Mens han var formand for APFA, tog Joe Carr vigtige skridt i udviklingen af NFL, idet han ændrede ligaens navn til National Football League i 1922. Han reorganiserede ligaen ved at indføre begrænsninger i spillerlisterne og fjerne økonomisk svage hold fra ligaen.

I den moderne æra er football blevet den mest populære sport i USA. Der er også udviklet lukrative hjælpevirksomheder, som udnytter sportens udbredte popularitet og indtægtsskabende potentiale.

 

Seneste nyheder

 
 
08. Feb - 2012
Sælges
3 stk. 2010 cykler sælges uden motor or karburator...
06. Feb - 2012
Engelsk kalender
Ipswich' løbs kalender for 2012 er nu blevet lagt ...
04. Feb - 2012
Kontrakt forlængelse i England
Morten fortsætter i 2012 med at køre for Ipswich W...
16. Maj - 2011
Skadet
Morten blev desværre slemt skadet da han for 2 uge...
 

 


Stamklub   

 Ligaklub

Danmark

Ipswich Witches

Premier League

England

 Vores Sponsor

Casino kampagner


 

 
 

Webdesign © Michael Domino og Lars Friis 2004